Siirry pääsisältöön

TÄHTITIETEEN PIKAKURSSI

TÄHTITIETEEN PIKAKURSSI

       On hämmästyttävää miten ohut elämänlankamme avaruudessa on. Kuvitellaanpa, että maapallo on omena. Mannerlaatat, joiden pinnalla elämme ovat noin neljänkymmenen kilometrin paksuisia. Omenan kuori on tässä mittakaavassa mannerlaattojen paksuinen. Ne kelluvat ja törmäilevät toisiinsa hehkuvan kuuman noin tuhat asteisen sulan kiven päällä. Törmätessään ne aiheuttavat maanjäristyksiä ja tulivuorenpurkauksia. Syvemmällä on vieläkin kuumempaa, rautaytimessä jopa 7000°C. Omenan pinnalla on millimetrin osien paksuinen ilmakehä, joka erottaa meidät avaruuden tyhjiön -270 asteen hyytävästä kylmyydestä. Tässä ohuen ohuessa kerroksessa elelemme tyytyväisinä heti allamme tulikuuma pätsi ja heti yllämme käsittämättömän kylmä avaruus. Raamatullisesti helvetti on melko luotaan työntävä paikka muttei taivaskaan kovin houkutteleva paikka ole.
      
      Maan pyörimisakseli ei ole kohtisuoraan vasten ratatasoa eli sitä tasoa, jota Maa kiertää Auringon ympäri, vaan hieman kallellaan ja kallistuman suuruus vaihtelee. Siihen vaikuttaa Aurinkokunnan muiden kappaleiden massojen vetovoima. Laskelmien mukaan pyörimisakselin ja pystysuoraan ratatasoa vasten olevan akselin välinen kulma vaihtelee 22,1–24,5 asteen välillä. Jakso kestää 41 000 vuotta.  Nykyinen kallistuma on noin 23,4 astetta. Tällä hetkellä se on pienenemässä. Kun Maan kallistuma muuttuu, muuttuu myös Auringosta sen pintaan osuvan säteilyn määrä eri alueilla. Se vaikuttaa sekä koko Maan ilmastoon, että aiheuttaa alueellisia ilmastomuutoksia. Pieni kallistuma tarkoittaa vähäisempiä vuodenaikaisvaihteluita, kun taas suuri kallistuskulma korostaa vuodenaikojen eroja ja tekee säästä vaihtelevampaa.
    
       Sitten vauhtimme avaruudessa. Pyörimme maapallon mukana milloin missäkin asennossa lähes puolen kilometrin sekuntinopeutta. Navoille päin mennessä vauhti toki hiipuu. Mutta ei se paljon tahtia haittaa, sillä kierrämme aurinkoa 29,8 kilometrin sekuntinopeutta. Ja vauhti vaan kiihtyy, kun koko aurinkokuntamme kiitää kotigalaksimme Linnunradan keskuksen supermassiivisen mustan aukon ympäri 240 kilometriä sekunnissa. Se lähentelee miljoonan kilometrin tuntinopeutta. Linnunrata on niin valtava, että näinkin huimalla nopeudella yksi ainut kierros tulee täyteen nyt, kun se alkoi varhaisten dinosaurusten aikaan 250 miljoonaa  vuotta sitten. Eikä tämäkään vauhti vielä riitä, koska kotigalaksimme, niin kuin sadat miljardit muutkin galaksit ovat vieläkin huimemmassa liikkeessä. Näitä nopeuksia onkin sitten jo hieman vaikeampi laskea, sillä mikään ei ole avaruudessa niin sanotusti paikallaan, joten vauhtia tulee aina verrata johonkin muuhun.

     Sitten hieman mittasuhteista. Linnunratamme on "ohut" (kaikki on suhteellista, sanoi Einstein) kiekko, jonka halkaisija on noin 200 000 valovuotta. Eli kun valo lähti toiselta laidalta liikkeelle ihmisapinoiden aikaan se on nyt perillä toisella laidalla. Semmoinen pikku kiekko. Sen paksuus on noin 700 valovuotta. Siinä on noin 30 000 valovuoden paksuinen keskuspullistuma, jonka keskellä sijaitsee supermassiivinen musta aukko. Galaksissamme on lisäksi tuhansia pienempiä mustia aukkoja. Keskuspullistuman tähdet ovat tiheämmässä kuin kierteishaaroissa. Linnunrata on sauvaspiraaligalaksi, jossa on kaksi päähaaraa ja kolme heikompaa 
haaraa, joista yhdessä, Orionin haarassa sijaitsemme 26 000 valovuoden päässä keskustasta. Se ei voisikaan olla päähaaroissa, koska tähdet ovat niissä liian tiheässä ylläpitääkseen elämää. Tähtiä on galaksissamme 100-400 miljardia. Pienennetään hieman mittakaavaa, niin saamme paremman kokonaiskuvan. Kuvitellaan, että Linnunradan halkaisija on kaksi metriä. Keskuspullistuma on silloin läpimitaltaan 30 senttiä ja sijaintimme on 26 senttiä keskustasta. Kun kiekon paksuus on 7 milliä ja sijaintimme on pari milliä keskitasosta niin kaikki paljain silmin näkemämme noin 5000 tähteä ovat muutaman sentin etäisyydellä. Avaruuden mittasuhteet ovat käsittämättömiä.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Milankovi%C4%87in_jaksot

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

COVID-19, HISTORIAN SUURIN RIKOS IHMISKUNTAA VASTAAN

COVID-19, HISTORIAN SUURIN RIKOS IHMISKUNTAA VASTAAN             Koronakriisi alkoi, kun vuoden vaihteessa  2019-20 Kiinan Wuhanissa kerrottiin karanneen vaarallinen virus.           Koronavirukset ovat ihmisillä ja eläimillä tauteja aiheuttavien virusten heimo , joita tunnetaan kymmeniä erilaisia ja joista seitsemän voi tarttua ihmisiin. Näistä neljä aiheuttaa lieviä flunssan oireita ja kaksi on aiheuttanut epidemian, SARS-CoV (2003), joka   levisi 29 maahan, sairastuneita oli noin 8000 ja kuolleita 80 ja  MERS (2012),  joka levisi 27 maahan, sairastuneita oli noin 2500 ja kuolleita 861. Kun he julkaisivat kuvan tästä  uudesta SARS-CoV2 -viruksesta, tutkija Kalevi Korento  totesi sen olevan sama kuva kuin 2003-epidemiassa . Kaikki väitetyt  Covid-2-tapaukset  ovat olleet influenssa A:ta tai B:tä  ( liite 1 ), oireet, yllätys yllätys, samat. Influenssahan katosi mystisesti tilastoista kokonaan.           SARS : ia    ja MERS: iä  vastaan on yritetty kehittää rokotetta lähes kaksi

VÄLTTÄKÄÄ SIIPIKARJAA JA MUNIA

VÄLTTÄKÄÄ SIIPIKARJAA JA MUNIA Suosittelen vastedes jättämään broilerit ja kananmunat ostamatta. Tämä uutinen tulee suoraan siipikarjabisneksen ytimessä olevalta henkilöltä, joka ei ole "rokotettu" ja on täysin tietoinen asiasta. Tällä viikolla on alkanut broilerien eli kananlihan pakko"rokotukset" mRNA- piikillä. Noin 1 - 1,5 viikon päästä nämä broilerit ovat kaupoissa mRNA - lihana eli mRNA- "rokotus" tulee broilerinlihan mukana. mRNA tulee sikiön kautta ja säilyy paremmin sikiötaajuuksissa, joten muniakin kannattaa välttää. (tieto annettu lauantaina 13. elokuuta 2023) 

ÄLKÄÄ OTTAKO 5G-LIITTYMÄÄ

ÄLKÄÄ OTTAKO 5G-LIITTYMÄÄ           5G ei paranna yhteyksien tai puhelimien ominaisuuksia pätkän vertaa. Syy, miksi operaattorit suorastaan puoliväkisin tyrkyttävät 5G-liittymää, selviää seuraavasta:           Koronaruiskeet sisältävät erittäin myrkyllistä  grafeenioksidia ,  joka on niin terävää, että partikkeleiden reuna on vain  yhden atomin paksuinen  ja se repii hiussuonten seinämiä saaden aikaan  verenvuotoja  ja  suonitukoksia . Se saa  5G:n  avulla jopa  positiivisen varauksen j a on täten  yhdistettävissä  virtuaalimaailmaan.  Se on myös  syöpää aiheuttavaa .            5G-solutornisignaalit luovat mikrovirtoja kehossa. Tiedämme jo, että 5G-signaalit voivat aiheuttaa sähkövirtoja ihmiskehossa jopa huomattavan etäisyyden päästä. Tärkeä artikkeli, jonka on kirjoittanut Dr. Joseph Mercola ja julkaistu Children’s Health Defense -lehdessä paljastaa, että matkapuhelimien 5G-säteily johtaa mitattavissa oleviin biologisiin ja kemiallisiin muutoksiin ihmiskehossa. Hänen artikkelistaan: